topic

HTTPS is nu belangrijker dan ooit

Een goede beveiliging op je website is nu belangrijker dan ooit. Naast een betere beveiliging tegen hackers en virussen kun je ook nog eens hoger gaan scoren in Google.

Topics

SEO, Security

Hackers en virussen overspoelen tegenwoordig het internet. Alles lijkt te hacken. Hoe voorkom je dat jouw website wordt gehackt of besmet met een virus? Door te zorgen voor een HTTPS-verbinding maak je al een hele goede eerste stap naar een veiligere website.

Wat is HTTPS en waarom is het belangrijk?

Wat is HTTPS?

https.jpg

HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure), is een uitbreiding op de normale HTTP-verbinding om de veilige uitwisseling van gegevens nog beter te maken. De beste manier om te zien of een (deel van een) site met SSL beveiligd is, is door de URL (het webadres) te bekijken; Bij een beveiligde verbinding staat er ‘https://’ ipv ‘http://’ en een groen hangslot.

Waarom is HTTPS belangrijk?

Het verzorgen van een goede HTTPS-verbinding is belangrijk om de volgende redenen:

 1. Door het gebruiken van HTTPS worden gegevens op je website versleuteld, waardoor het voor iemand van buiten onmogelijk zou moeten zijn om deze gegevens te achterhalen. Voor het gebruik van HTTPS heb je een SSL-certificaat nodig.
 2. Sinds het begin van dit jaar zijn internetbrowsers zoals Google Chrome websites die geen gebruik maken van HTTPS als 'onveilig' gaan markeren. Hierdoor kunnen gebruikers en potentiële klanten eerder afhaken bij het bezoeken van je website. Naast de URL-balk in de browser staat er soms een icoontje met daarbij de melding 'Deze website is niet veilig'.
 3. Naast een onveilige markering neemt Google al een tijdje de beveiliging van je website mee in de ranking-factoren van je website. Het gebruik van HTTPS geeft je website een klein voordeel bij het bepalen van de ranking in Google.

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat wordt uitgegeven door een zogenaamde Certificerende Autoriteit en kan worden geinstalleerd op je website, meestal via je hosting provider. Sommige vertrouwde autoriteiten, zoals Global Sign en Commodo, verschaffen voorgeprogrammeerde certificaten, die de internetbrowser direct herkent als 'veilig'. Is het certificaat van een minder vertrouwde autoriteit, dan verschijnt er in je browser een waarschuwing.

Soorten SSL-certificaten

Er zijn drie verschillende soorten SSL-certificaten. We zetten ze even voor je op een rijtje:

 1. DomeinSSL (DV)
  • Eenvoudigste en goedkoopste SSL-certificaat;
  • Beveiligde verbinding, herkenbaar aan slotje;
  • Gemarkeerd als ‘veilig’ in Google Chrome;
  • Geeft aan dat je een specifieke domeinnaam (URL) mag gebruiken.

 2. OrganisatieSSL (OV)
  • Beveiligde verbinding, herkenbaar aan slotje;
  • Geeft aan dat jij een specifieke domeinnaam (URL) mag gebruiken;
  • Bedrijfsgegevens (waaronder de naam) worden in het certificaat weergeven.

 3. Uitgebreide SSL (EV)
  • Beveiligde verbinding, herkenbaar aan slotje en groene adresbalk;
  • Geeft aan dat je een specifieke domeinnaam (URL) mag gebruiken;
  • Bedrijfsgegevens worden in het certificaat weergeven;
  • Website is gecontroleerd op juridisch gebied zoals de KVK-inschrijving.

Conclusie

Als je na het lezen van dit artikel nog niet overtuigd bent van de waarde van een SSL-certificaat weet ik het ook niet meer, aanvragen dus die handel! En mooi meegenomen; aangezien je concurrenten misschien nog niet hebben nagedacht over een certificaat kan dat je mooi wat ranking-winst in Google opleveren.