topic

Nieuwe innovatie in de muziekwereld

RK Mediadesign heeft het afgelopen half jaar gewerkt aan een nieuwe innovatie in de muziekwereld. Een muziekplatform van singer-songwriter Menno Marien. Op Menno Makes More Music neemt Menno je mee in het proces hoe liedjes worden gemaakt, “The Emotion, the Inspiration, the Story, the Effort, the Creative Process”!

Topics

Cases

Na enkele brainstorm-sessies lag daar dan het concept van Menno's muziekplatform. RK Mediadesign werd benaderd voor de ontwikkeling van dit concept in het populaire CMS systeem Wordpress. Hoe hebben we dit vervolgens aangepakt?

Ruw ontwerp naar digitale prototypes

Naar aanleiding van de ontwerpen zijn er een aantal prototypes ontwikkeld in Wordpress om mee te kunnen testen. In de loop van het proces zijn deze prototypes regelmatig aangepast. Zie hieronder een aantal van de eerste ontwerpen.

Prototype 1

Dit is een basis wireframe om de structuur van de website in kaart te brengen.

prototype1_mmmm.jpg

Prototype 2

In dit ontwerp is al rekening gehouden met kleur, typografie en afbeeldingen.

00-mmmm-home.jpg

Koppelingen met Youtube/Vimeo

Als je aan video denkt, denk je al snel aan services als Youtube of Vimeo. Voor dit muziekplatform was het dan ook erg belangrijk dat er goede koppelingen met beide services werden gemaakt. Als je de website bekijkt, kun je zien dat video's van Youtube en Vimeo op een mooie manier worden ingevoegd op de pagina's. Ook is er een autoplay functie ontwikkeld waardoor de video's automatisch achter elkaar doorspelen!

the_making.png

De juiste Wordpress plugins

Het CMS Worpdress is ontzettend populair, waardoor er veel plugins zijn ontwikkeld om functionaliteiten toe te voegen aan je website. Soms is het lastig kiezen. Daarom hieronder een aantal Wordpress plugins die voor het muziekplatform erg handig waren en misschien ook voor u:

  1. Download Manager: Dit is een handige plugin om digitale bestanden te beveiligen op je website en bij te houden hoe vaak bestanden worden gedownload.Wordpress Download Manager.
  2. Yoast SEO: Erg pupulaire Wordpress plugin voor Zoekmachine optimalisatie. Zit zo'n beetje alles wel in en is eenvoudig in te stellen. Yoast Seo
  3. Mailchimp voor Wordpress: Mailchimp voor Wordpress maakt het eenvoudig om Wordpress members toe te voegen aan je adressenlijsten in Mailchimp. Daarnaast kun je met behulp van een andere plugin, Mailchimp User Sync, bestaande Wordpress members synchroniseren met je adressenlijsten. Zie Mailchimp for Wordpress en Mailchimp User Sync
  4. Google Analytics Dashboard voor Wordpress: Deze plugin is eenvoudig te configureren en geeft meteen in het dashboard van Wordpress de belangrijkste statistieken die je wilt zien van je website, zoals aantal bezoekers, demografische gegevens, populairste pagina's, etc. Google Analytics Dashboard for WP.
  5. Heatmap voor Wordpress: Om de gebruiksvriendelijkheid van je website te testen kun je gebruik maken van Heatmaps. De Wordpress plugin Heatmap for Wordpress is erg eenvoudig in te stellen.
  6. Membermouse: Van alle Membership plugins die we hebben getest, bleek dit de meest eenvoudige maar ook meest uitgebreide plugin te zijn voor het bijhouden van (betaalde) memberships en het afschermen van inhoud op basis van membership levels. Membermouse.

Testen, aanpassen en nog meer testen

Een website voldoet bijna nooit in één keer aan de wensen van de gebruiker. Bij Menno's muziekplatform was het dan ook een iteratief proces van testen en aanpassen. We hebben meerdere tests uitgevoerd met een kleine groep testpersonen.

Verschillende tools hebben we gebruikt, waaronder de zogenaamde 'Heatmaps'. Een heatmap geeft door middel van kleuren de plekken aan waar door een website bezoeker het meest met de muis wordt bewogen en waar het minst. Aan de hand daarvan kun je bijvoorbeeld keuzes maken over het design, de posities van links, buttons of andere belangrijke elementen.

Een voorbeeld van een heatmap op Menno Makes More Music:

heatmap_home.png

Conclusie

De unieke website van Menno Marien, Menno Makes More Music is een een mooie innovatie in de muziekwereld, maar ook een leuk staaltje techniek in Wordpress. Door een iteratief proces te doorlopen van ontwerp, protototypes en testen hebben we een prachtig eindresultaat neer kunnen zetten.

Wil je meer weten over dit project of bent u geïnteresserd geraakt in een nieuwe website? Neem dan gerust contact met ons op!